Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το μικρό βιβλίο των κλασμάτων


       Μαθηματικά πέμπτης δημοτικού... ακέραιοι, κλάσματα, δεκαδικοί, γεωμετρία ανακατεμένα σ' ένα βιβλίο κι εμείς προσπαθούμε να τα οργανωσουμε και να τα συμμαζέψουμε όσο γίνεται. Ελπίζω αυτό να βοηθήσει κάπως.
        Πριν τρία χρόνια μια μαθήτριά μου, μου έδωσε κάποιες σημειώσεις, που είχε δώσει στην τάξη που είχα, η προηγούμενη τους δασκάλα (της οποία το όνομα δεν γνωρίζω, δυστυχώς, αλλά την ευχαριστώ), στις οποίες ήταν μαζεμένη σχεδόν όλη η θεωρία για τα κλάσματα. Αυτές τις σημειώσεις τις επεξεργάστηκα, πρόσθεσα σχήματα και εικόνες που να ταιριάζουν στα παραδείγματα και τις μοίρασα στους μαθητές μου με τον τίτλο "Το μικρό βιβλίο των κλασμάτων".
    Αποτελείται από τρία φύλλα Α4. Όταν θα το κατεβάσετε, μπορεί να σας φανεί ότι οι σελίδες είναι ανακατεμένες, όμως δεν είναι. Εκτυπώστε το αρχείο. Βγάλτε φωτοτυπίες δύο όψεων (σελ1-2) (3-4) (5-6). Τοποθετήστε τις όπως φαίνονται στις εικόνες. Διπλώστε στη μέση και είναι έτοιμο!

Εκτυπώστε το αρχείο με το "Μικρό βιβλίο των κλασμάτων".





Σχόλια

  1. Πολύ καλό, σαν μαμά σας ευχαριστώ για τη βοήθεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαιρόμαστε πολύ που μπορούμε να βοηθήσουμε με αυτόν τον τρόπο! Καλή συνέχεια!

      Διαγραφή
  2. Πολύ περιεκτικό και κατανοητό για τα παιδιά μας
    Σας ευχαριστούμε για την βοήθεια σας !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σε ευχαριστούμε τόσο μα τόσο πολύ για την υπέροχη αυτή συνολική δουλειά σου , που μοιράζεσαι μαζί μας !!! Σπουδαίο δώρο !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εξαιρετική δουλειά..μπράβο σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Συγχαρητήρια!!Πολύ προσεγμένη δουλειά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ιδέες για τη διαχείριση της σχολικής τάξης

     Παρακάτω θα βρείτε συγκεντρωμένες όλες τις ιδέες για τη διαχείριση της σχολικής τάξης, που έχω αναρτήσει ως τώρα. Ανάλογα με τους μαθητές που θα έχουμε, μπορούμε να εφαρμόσουμε κάποια από αυτές ή και συνδυασμό περισσότερων αν χρειαστεί. Ας τις θυμηθούμε!

Οι κανόνες της τάξης μας

        Μια χρονιά ζήτησα από τους μαθητές μου να σκεφτούν τα θετικά και τα αρνητικά της προηγούμενης χρονιάς και να προτείνουν τρόπους ώστε να κρατήσουμε για τη νέα χρονιά μόνο τα θετικά.   

Παιχνίδια γνωριμίας για το σχολείο

  Τις πρώτες μέρες κάθε καινούριας σχολικής χρονιάς και πριν μπούμε σε πρόγραμμα, αφιερώνουμε κάποιες ώρες για να έρθουμε πιο κοντά με τα παιδιά, να γνωριστούμε και να προσαρμοστούμε σιγά-σιγά στα νέα δεδομένα. Σ' αυτή την ανάρτηση, συγκεντρώσαμε τα παιχνίδια γνωριμίας που έχουμε δημοσιεύσει ως τώρα. Διαλέξτε ένα ή περισσότερα και συνδυάστε τα με δραστηριότητες συνεργασίας, που θα βρείτε εδώ , για ένα ευχάριστο ξεκίνημα!

Το "μπρελόκ" της Προπαίδειας!

     Τη συγκεκριμένη ιδέα την πήρα από μια δασκάλα, στη διάρκεια της πρακτικής μου σε σχολείο της Μαδρίτης, στο πλαίσιο του προγράμματος Εrasmus. Είχε Β' δημοτικού και έπαιζε με τους μαθητές της ένα παιχνίδι με την προπαίδεια. Σε όποιον δυσκολευόταν, έδινε το "μπρελόκ" της προπαίδειας και του ζητούσε μέχρι να ξαναέρθει η σειρά του να μελετήσει την προπαίδεια ενός συγκεκριμένου αριθμού. Εμένα μου άρεσε η συγκεκριμένη παρουσίαση και το έφτιαξα για τη γωνιά των Μαθηματικών. Μπορούν να το παίρνουν και οι μαθητές που τους τυχαίνει η επανάληψη στην προπαίδεια στις  δραστηριότητες για τους γρήγορους !

Διαδραστικό τετράδιο: Η γραμματική της Β

[ Η ανάρτηση θα ενημερώνεται κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς]   Όπως και στην Πρώτη τάξη (βλ. Διαδραστικό τετράδιο: Η γραμματική της Α ), έτσι και στη Δευτέρα μελετάμε τη γραμματική μέσα από το διαδραστικό τετράδιο. Οι γραμματικοί κανόνες αποτυπώνονται με απλά λόγια, παραδείγματα και εικόνες, σε διαφορετικού χρώματος χαρτάκια. Αυτά τα χαρτάκια τα κολλάμε στο τετράδιο γλώσσας. Κάτω ή δίπλα από αυτά, κάνουμε σύντομες ασκήσεις εμπέδωσης του κανόνα που μελετάμε.  Στην πορεία, θα ενημερώνουμε το αρχείο, με σκοπό να το έχουμε ολοκληρώσει ως το τέλος της σχολικής χρονιάς.

Βραχιολάκια για το Μάρτη!

Όξω Κουτσοφλέβαρε,  να 'ρθει ο Μάρτης με χαρά και με πολλά λουλούδια (επιτέλους!) Για να υποδεχτούμε τον πρώτο μήνα της άνοιξης, συνηθίζουμε να ετοιμάζουμε βραχιολάκια με κόκκινες και λευκές κλωστές, τα γνωστά μας "μαρτάκια". Σύμφωνα με την παράδοση, για να προστατευτούν από τον ήλιο του Μάρτη, οι άνθρωποι έφτιαχναν βραχιολάκια από κόκκινη, λευκή ή και χρυσή κλωστή στριμμένη που είχαν δέσει την προηγούμενη νύχτα σε μια τριανταφυλλιά για να τη δουν τ' αστέρια.